Focimax - Megyei foci "belülről"
A felkészültség jelentheti ...
Focimax - Megyei foci "belülről"
Ne a hibát találd meg ...
Focimax - Megyei foci "belülről"
Ha te nem tudod ...
Focimax - Megyei foci "belülről"
A látványos eredményeket ...
Focimax - Megyei foci "belülről"
A büszkeség komoly ellensége ...

Jelenleg a weblap
fejlesztés alatt van!

Amit illik ismerni, vagy mégsem?

A hatékony csapatjáték titkai

Blogbejegyzés

Edzések nélkül ezüstérem

Mielőtt az új bajnoki évad elemzésébe belekezdenék, még van egy „kis” adósságom: az előző bajnokság beszámolója. Sajnos volt egy kis egészségügyi problémám, és lusta is voltam egy kicsit. Ráadásul nem volt mit írnom, hiszen nem volt értelme edzésekről értekezni, mert tavasszal vagy nem voltak edzések (a játékosok nem értek rá), vagy nagyon kevesen jöttek el a tréningekre. Most bepótolom.

A jó hírrel kezdem: 2. helyen végeztünk a bajnokságban. smiley 10 ponttal lemaradtunk az első helyezettől, és 4 ponttal megelőztük a 3. helyezett csapatot. Ősszel és tavasszal is 9-9 mérkőzésen győztünk és 3-3 meccsen kaptunk ki. A különbség az volt, hogy tavasszal az éremért küzdő csapatok közül kettőt otthon legyőztünk. Az első helyezettől sajnos otthon sem tudtunk pontot szerezni.

Mégis hogyan tudtunk tavasszal gyakorlatilag edzések nélkül a 4. helyről a dobogó 2. fokáig feljutni?

Szerintem 3 fő összetevő játszott fontos szerepet benne:

1.) A mezőnyben jónak mondható játékosállomány, csapategység. Minden csapatrészben megtalálható legalább 1-1 rutinos, kreatív játékos.

2.) Hatékony taktika és a mérkőzés folyamán a pozitív edzői irányítás.

3.) Szerencse.

Nézzük akkor – az olvasó számára talán legérdekesebb faktort – a TAKTIKÁT!

  • Az őszi alapfelállást nem módosítottam: maradtunk a 4-4-2-es felállásnál. Bár edzőmérkőzéseken a három hátvédes játékot is gyakoroltuk, de a fiúknak jobban „feküdt” a jól bevált „4-es lánc”.
  • Minden csapatrészbe beraktam egy rutinos játékost. Ha kellett, más csapatrészből vezényeltem át 1-1 játékost, hogy tapasztalatukkal segítsék a többieket.
  • Az ékeket szélről, az oldalvonal mellől indultak. Emiatt az általában középhátvéddel játszó csapatok söprögetője messze került az emberfogó szélső hátvédeitől, és így – a távolság miatt – kevésbé volt a hatékony a segítő játéka.
  • Alapvetően csak 2 támadási formációt alkalmaztunk. A rövidpasszos, labdajáratásos játékra a játékosállomány nem volt alkalmas, így sokkal egyszerűbb módszert kellett alkalmazni, hogy a labda a támadó harmadba jusson. Az egyikben az irányító középpályás vagy feljövő belső védő egyből az ékeket indította. A másikban pedig a szélső hátvédek kezdeményeztek támadást a befelé mozgó szélső középpályások és ékek által megnyitott külső sávokban.
  • Nagy hangsúlyt helyeztünk a rögzített helyzetek: szögletek, bedobások, szabadrúgások végrehajtására. Mindenkinek megvolt a pontos helye és feladata. (Tavasszal 13 gólt szereztünk pontrúgásból.)
  • Az első 15 percben letámadtuk az ellenfelet. Kihasználtuk azt a gyakran előforduló alkalmat, hogy az ellenfél nem melegített be normálisan. Így még nem voltak felpörögve. Arra késztettük őket, hogy vakon felíveljék a labdákat a jól fejelő belső embereink felé.
  • Fontos volt: a meccs előtti bemelegítés!
  • A mérkőzések alatt általában folyamatosan szóban segítettem a játékosokat a jó döntések meghozatalában, illetve a fáradtság leküzdésében.

Röviden ennyi a „titok”, illetve a taktikánk lényege.

Hogy mi lesz idén? Reménykedem, hogy fejlődünk. Bár augusztus közepén kezdődik a bajnokság, csak most augusztusban kértek meg a vezetők, hogy folytassam a munkát a csapattal. (Biztos spórolnak. Azt nem írhatom, hogy látták a blogomat, hogy „hogyan lehet edzés nélkül ezüst érmes lenni”, mert azt most rakom fel.laugh) Eddig csak egy edzésünk, és tegnap egy edzőmeccsünk volt. Hétvégén pedig már kupameccset játszunk! Bizakodó vagyok. smiley

A honlap készítője, szerkesztője

Tóth Attila vagyok. Egy labdarúgást szerető ember, aki szívesen megosztja gondolatait a focival kapcsolatban.

Hire me, I'm really good