Focimax - Megyei foci "belülről"
A felkészültség jelentheti ...
Focimax - Megyei foci "belülről"
Ne a hibát találd meg ...
Focimax - Megyei foci "belülről"
Ha te nem tudod ...
Focimax - Megyei foci "belülről"
A látványos eredményeket ...
Focimax - Megyei foci "belülről"
A büszkeség komoly ellensége ...

Jelenleg a weblap
fejlesztés alatt van!

Amit illik ismerni, vagy mégsem?

A hatékony csapatjáték titkai

Blogbejegyzés

”Győzni sohasem könnyű, de megpróbálni azért érdemes.” (9-10. edzés)

ÚJRA FEL KELLETT ÉBREDNEM ÁLMOMBÓL! Szeretném, ha a csapatom sikeres lenne. Szeretném, ha én is sikeres lennék, de ezt a játékosok nélkül nem lehet elérni!

A hét elején elterveztem az edzésanyagot, hogy mit fogunk gyakorolni, hogy az első bajnoki meccsünkön sikeresen szerepeljünk, de a heti EDZÉSLÁTOGATOTTSÁG ELKESERÍTETT.

A játékoskeret szép lassan el kezdett apadni. A 20 fős keretből már csak 16-an maradtak. (A többiek sérülés, munka, tanulás miatt kiestek.) Ráadásul két csatáromat is elvesztettem. Így egy a játékosállományhoz jobban illeszkedő játékrendszer alapelemeit kellett volna megismertetnem, begyakoroltatnom a héten a fiúkkal.

De hát a többségük nem jön edzésre!!! A  tervezett kezdő 11-ből a héten: 3 fő két edzésen, 4 fő csak egy edzésen, 4 fő egy edzésen sem volt. 

EZ A MEGYEI FOCI!? sad

 “A történelem bebizonyította, hogy a legnevezetesebb győztesek rendszerint nyomasztó nehézségekkel kerültek szembe, mielőtt teljes diadalt arattak. Győzelmük titka az, hogy sohasem szegte kedvüket a vereség.” - B. C. Forbes

Hát nehézségek már vannak! És a győzelmek jönnek? sad A kedv megmarad???

Tehát ahogy említettem a heti edzésanyag egy új, a megváltozott játékosállomány tudásához jobban illeszkedő az 5-4-1-es védekező alapszerkezetre (alapfelállásra),  illetve 3-4-3-as támadó alapszerkezetre (alapfelállásra) épülő játékrendszer alapmozgásainak az oktatása, begyakorlása volt. (Ezt a játékrendszert az elmúlt bajnokságban már megismerhették, és néhány mérkőzésen alkalmazhatták is a régi játékosállomány tagjai.)

Úgy terveztem, hogy kedden és pénteken is ugyanazokat a gyakorlatokat, feladatokat végezzük, de a keddi alacsony létszám (5 felnőtt és 3 ifista) ezt megakadályozta.

 A két edzés alapfelépítése a következő volt:

 Az edzések részletes leírása az éppen fejlesztés alatt álló „MEGYEI FOCI BELÜLRŐL” HONLAPOMON lesz megtalálható, amely szeptembertől lesz elérhető. Ezen a honlapon a július 17-től megtartott ÖSSZES EDZÉSEM TARTALMA olvasható lesz.

AZ ELŐKÉSZÍTŐ RÉSZBEN (10’): „fejtágító” volt. A támadó alapfelállás alapján megjelöltem a játékosok helyét 10 db bójával a nagypályán. (Ezen bóják alapján végezték az edzés további részében az alkalmazott labdás koordinációs gyakorlatokat a játékosok.)  Megmutattam a srácoknak a helyüket, felállítottam őket a pozíciójukba. Elvégeztek néhány labdajáratást. Majd megmutattam a védekező alapszerkezetet. Átbeszéltük a védők mozgását bizonyos alapesetekben. Megbeszéltük és gyakoroltuk a gyors átmenetet a két alapszerkezet között.

A BEMELEGÍTŐ RÉSZBEN (35’): alkalmazott labdás koordinációs gyakorlatok voltak, amelyek során (bal és jobb oldalon felváltva) labdakihozatalokat (labdaátadásokat, célirányos lefordulásokat, különböző átvételeket, levételeket, kényszerítőket, gyors beindulásokat) kellett végezni a támadó alapfelállás alapján letett bójákhoz igazodva.(Közben gimnasztika volt.) 

A FŐ RÉSZ 1. BLOKKJÁBAN (15’): támadásvezetések a szélen, érkezés ékváltással c. gyakorlat a bemelegítés során felépített labdakihozatalokra épült, illetve azok folytatása volt.

A FŐ RÉSZ 2. BLOKKJÁBAN (10’): támadásvezetések a szélen, érkezés ékváltással c. gyakorlatot már védők zavarásával kellett végezni.

A FŐ RÉSZ 3. BLOKKJÁBAN (15’): támadásvezetések a szélen, érkezés az öt fő helyre c. gyakorlat egy labdás nagykoordinációs feladat volt, amelyben a hátvédek kivételével mindenki aktívan részt vett. Itt is – az előző támadásvezetésekre épülve – felváltva történtek a széleken támadásvezetések, a csatárok és a középpályások meghatározott pozíciókba való érkezésével.

A LEVEZETŐ RÉSZBEN (10’): 11-es rúgások voltak.  Mindenkinek min. kettőt kellett rúgnia. Aki kihagyta, annak 1 kört kellett futnia. (Sajnos volt olyan, aki két kört futott.)

Szóval elkezdődik a bajnokság holnap. Idegenbe megyünk, ráadásul a megyei első osztályból kiesett csapathoz. Ez lehet előny, de hátrány is. Lehet, hogy nem vesznek bennünket a meccs elején olyan komolyan, aztán a végén már egyre idegesebbek lesznek. J Vagy mindenáron bizonyítani szeretnének, és nagyon el akarnak bennünket verni. sad

MI A CÉLUNK? MI A CSAPAT CÉLJA?

 „A siker egyenlő a célokkal. A siker döntő mértékben a célok függvénye, ezért, hogy sikeresek lehessünk, első lépésben elérhető, reális célokat kell kitűznünk magunk elé! Ha nem megfelelően tűzünk ki célt, nem reális számunkra, vagy nincs pontosan meghatározva, nem leszünk kellőképpen motiválva. A motiváció hiánya miatt a kitűzött célt nem sikerül teljesíteni, kudarcba fullad.” – fogalmaz Brian Tracy, és én egyetértek vele.

A CSAPATUNK NEM AKAR BAJNOK LENNI, de nem is akarunk kiesni. Szeretnénk jó középcsapat lenni, amelynek játékosai, vezetői, szurkolói ne attól rettegjenek minden héten, hogy „ha a következő meccsen véletlenül kikapunk, akkor utolsók leszünk.” És az én idegeim sem kötélből vannak! sad

Bármilyen nehéznek tűnik a holnapi mérkőzés, de azért az egyik kedvenc Formula-1-es pilótám szavai fognak vezetni bennünket:

„Győzni sohasem könnyű, de megpróbálni azért érdemes.” - Kimi Raikkönen

A honlap készítője, szerkesztője

Tóth Attila vagyok. Egy labdarúgást szerető ember, aki szívesen megosztja gondolatait a focival kapcsolatban.

Hire me, I'm really good